SJ. Vickery designs

Worst case scenario

 

Wie durft dat? Een worst case scenario in gedachte maken? Ja, in gedachte! Sommige mensen vinden dat ze al een worst case scenario in realiteit beleven, maar ik hou het bij in gedachte.

 

Het kan zijn dat mensen die mijn eerdere columns hebben gelezen nu een beetje in verwarring raken.  Worst case scenario? Heb ik net prachtige, grote, fantastische beelden gemaakt. Hele ‘feel good movies’, waarin alles vlekkeloos verloopt, moet ik nu rampenfilms en verschrikkelijke situaties gaan bedenken?! Ja! Maar voordat je aan de slag gaat eerst iets anders. Het is goed om te weten dat een worst case scenario eigenlijk een soort back-up plan is. Het is namelijk niet de bedoeling dat dit scenario werkelijkheid wordt. Maar mochten onderdelen uit dit scenario toch de kop op steken, dan is het heel goed wanneer  je die delen met een rustig, ontspannen gevoel het hoofd kunt bieden. Je kan dit alleen doen als je het scenario probleemloos en zonder stress onder ogen kunt zien.

 

Het leuke van ons brein is dat je er hele gave dingen mee kunt doen. Je kan gedachten naar de toekomst sturen of denken aan de toekomst, situaties het verleden herinneren, fantaseren, creëren, bedenken, dialogen met jezelf houden. Nou ja, in je gedachten kún je alles: het brein is onbeperkt, tenzij je dit zelf beperkt. Wellicht is er, wanneer je er aan denkt, een moment in de toekomst waarin iets staat te gebeuren. Misschien is het spannend, je weet wat er moet gaat gebeuren (er staat bijvoorbeeld een datum vast), maar je weet nog niet wát er precies gaat gebeuren. Ik doel op een moment waarin jij zelf niet alle controle hebt. ‘Ik ga zo boodschappen doen’ is niet echt superspannend en hoeft ook niet levensveranderend te zijn. Ach, er is vast wel iets wat écht een serieus moment kan zijn. Volgende show misschien?  Iets te pakken? Mooi! Ga in gedachten naar dat moment toe en beleef dit moment ontspannen, positief en met de meest gunstigste uitkomst. Maak er een mooi stukje film van, groot in kleur. Herhaal dit. Zie hoe je zaken aanpakt en tot een goede uitkomst weet te brengen. Zie hoe alles soepel verloopt. Misschien zie je hoe je planning precies klopt. Voel ook hoe relaxed dit is en hé, komt daar een glimlach? Mooi! Herhaal dit filmpje een aantal maal, van begin tot eind.

 

We pakken nu het worst case scenario erbij. Alleen met het gevoel van de goede, fantastische film erbij. Zie wat er fout kan gaan maar zie ook meteen welke acties je kan ondernemen om eventuele fouten te herstellen. Zie ook dat daar genoeg tijd en ruimte voor is. Zie al die zaken die je de moed in de schoenen kan laten zakken, maar nu vanuit een goed gevoel dat er hoe dan ook controle en keuze is. Dan wordt het worst case scenario toch iets beter te behappen toch? Realiseer je dat je in een ongewilde situatie altijd een keuze hebt. Terwijl je het scenario doorneemt in deze ontspannen toestand terwijl er nog niets aan de hand is, zul je misschien merken dat oplossingen zich al aandienen. Neem die oplossingen zeker mee in het scenario en je zal merken dat je het worst case scenario kan vertalen naar een back-up plan.

 

Waar het nu eigenlijk allemaal om draait is dat je controle hebt over je gedachtes en gevoelens. Positief denken en een goed gevoel hebben wil niet zeggen dat je negatieve gedachten moet blokkeren of vermijden, integendeel, ga ermee aan de slag! Het geeft zeker geen garantie dat er niets akeligs meer gebeurt in je leven. Het gaat erom dat je op elk moment in vrijheid kan kiezen wat je met een niet gewenste situatie doet. We leven in een rare maatschappij waarin we allemaal heel goed hebben geleerd hoe je je slecht moet voelen. Veel mensen zitten gevangen in hun eigen ’vrijheid’. Het leven word gevuld met momenten van angst, verdriet, wanhoop, stress, boosheid, zelfs stomheid en noem maar op.

 

Bij vrijheid bedoel ik dat je controle hebt over je eigen leven, je eigen lot. Het is niet nodig om te weten wat de toekomst je precies gaat brengen als je capabel bent om met alle situaties om te gaan. Maak elk moment in je leven vooral bijzonder.

 

Het klinkt misschien vreemd; Ik zelf ben de hele dag bezig met mij goed te voelen, plezier te hebben en te ontspannen. Ik heb een dertigjarenplan met allerlei (fantastische) doelen en beelden gemaakt zodat mijn onderbewuste alvast geprogrammeerd is op welk moment welke acties ondernomen dienen te worden. Toch heb ik er een worst case scenario naast lopen. Zelfs als er helemaal niets terecht komt van mijn fantastische dertigjarenplan, heb ik nog steeds een goed positief gevoel en plezier. Ik ben zeker gelukkig. Ook al hebben manlief en ik over een aantal jaar nog steeds maar één paard en nog altijd geen groter huis.